53 Questions and Answers About Nigeria

Today on Children’s World, we have a bit of Nigerian history for our little angels. They should know and internalise them. Parents and teachers do help them to learn this if they don’t know already.

  1. Who formed the first political party in Nigeria?

Answer: Herbert Macauly

  1. What is the name of the first political party in Nigeria?

Answer: Nigerian National Democratic Party (NNDP)

  1. Who is the current president of Nigeria?

Answer: Muhammadu Buhari

4. Who is the current vice president of Nigeria?

Answer: Yemi Osinbajo

5. What does the eagle in the Nigerian coat of arm represent?

Answer: Strength

6. What do the two horses on the Nigerian coat of arm represent?

Answer: Dignity

7. What was the black shield in the Nigerian coat of arm stand for?

Answer: Nigerian’s fertile soil

8. What does the white color in Nigerian flag stand for?

Answer: Peace

9. What does the green colour in Nigerian flag represent?

Answer: Forests and abundant natural wealth of Nigeria

10. Nigeria is divided into how many geopolitical zones?

Answer: Six (6) geopolitical zones

11. What was the first capital city in Nigeria?

Answer: Calabar

12. What is the capital of Nigeria Now?

Answer: Abuja

13. Who is the current Nigerian Senate president?

Answer: Senator Bukola Saraki

14. What is the name of Nigerian senior national team in football?

Answer: Super Eagles

15. When did Nigerian Golden eaglets win the world under-17 FIFA world cup

Answer: 1985, 1993, 2007, 2013

16. Who was the first female vice chancellor of Nigerian university?

Answer: Prof. Grace Alele Williams

17. Who gave Nigeria her name:

Answer: Flora Shaw

18. Who designed the Nigerian flag?

Answer: Michael Taiwo Akinkunmi

19. Who was the first man to buy a car in Nigeria?

Answer: Bob Jensen

20. Who was the first woman to buy a car in Nigeria?

Answer: Funmilayo Ransome Kuti

21. Who was the first woman to drive a car in Nigeria?

Answer: Funmilayo Ransome Kuti

22. What is the first TV station in Nigeria?

Answer: Western Nigerian Government Broadcasting Corporation (WNTV) in 1959

23. When was Nigeria formed?

Answer: 1914

24. Where was crude oil first discovered in Nigeria?

Answer: Oloibiri Oilfield, located in Oloibiri in Ogbia LGA of Bayelsa State

25. Who was the first Nigerian to become a Noble Laureate?

Answer: Wole Soyinka

26. Who is the Nigerian current speaker of the house of Assembly?

Answer: Yakubu Dogara

27. Which is the premier university in Nigeria?

Answer: University of Ibadan

28. Who is the minister of Education in Nigeria?

Answer: Mallam Adamu Adamu

29. Who is the current chief justice of Nigeria?

Answer: Walter Samuel Nkanu Onnoghen

30. When did Nigeria have her independent?

Answer: 1st October 1960

31. When did Nigeria become a republic?

Answer: 1st October 1963

32. When was the first military coup carried out in Nigeria?

Answer: 1966

33. How many local Government do we have in Nigeria?

Answer: 774

34. Who is the first Nigerian president?

Answer: Dr Nnamdi Azikiwe

CHECKOUT: Full list of the elected governors in Nigeria 2015-2019 (Last Election)

35. Who was Nigerian first executive president?

Answer: Alhaji Shehu Aliyu Shagari

36. Who was the Nigerian first prime minister?

Answer: Abubakar Tafawa Balewa

37. What is the largest continent in the world?

Answer: ASIA with population of 3,641,000,000 while Australia & Oceania is the smallest continent

38. What are the five Oceans in the world?

Answer: Pacific Ocean, Atlantic Ocean, Indian Ocean, Southern Ocean, Arctic Ocean

39. What is the full meaning of UNICEF?

Answer: United Nations International Children’s Emergency Fund

40. Who is the current Senate President in Nigeria?

Answer: Senator Bukola Saraki

41. Which country’s flag is called the Union Jack?

Answer: Great Britain

42. When did Nigeria become a Republic?

Answer: 1963

43. When did Nigeria marked her centenary anniversary?

Answer: 2014

44. Describe Nigeria ?

Answer: Nigeria is a Federal Republic of Nigeria, it is a federal constitutional republic comprising of 36 States and its Federal Capital Territory is Abuja. Nigeria is located in West Africa and shares land borders with the Republic of Benin in the west, Chad and Cameroon in the east, and Niger in the north.

45. Who won the 2015 Nigerian presidential general election?

Answer: General Muhammadu Buhari

46. Who is the current INEC chairman?

Answer: Mahmud Yakubu

47. Who is the current NAFDAC Director General?

Answer: Paul Orhii

48. Who was the pioneer Inspector General of police?

Answer: IGP Louis Edet

49. Who is the current Inspector General of police?

Answer: IGP Ibrahim Idris Kpotum.

50. Current chairman of the African Union

Answer: President Alpha Conde of the Republic of Guinea

51. Who is the Secretary General of the united nations?

Answer:  António Guterres

52. Who is the current  Minister of State for Education?

Answer: Anthony Onwuka

53. Mention ten rivers in Nigeria that share their names with a state.

Answer: River Osun, Ogun River, Niger River, Benue River, Taraba River, Anambra River, Ebonyi River
Imo River Kogi River, Cross River

Ref: www.xtremeloaded.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *